Usein kysyttyä

Mikä on Kuuskaista
Mikä on valokuitu
Mitä liittymä maksaa
Maksaminen
Kuka voi tilata liittymän
Liittymätyypit
Liittymän kausikäyttö
Voiko yhden liittymän viedä useampaan rakennukseen lähialueella?
Liittymän hankinta taloyhtiöön
Mikä on suljetun liittymän ylläpitomaksu ja miksi sitä peritään?
Koska verkko on valmis
Milloin sopimus pitää viimeistään palauttaa?
Mikä on open access
Miten voin muuttaa palveluita
Kiinteistön myynti ja valokuituliittymä
Kuka tekee talon seinään reiän valokuidulle
Sisältyykö verkkomaksuun maksuttomien TV-kanavien näkyminen
Liittymäsopimuksessa viitataan yleisiin sopimusehtoihin, missä ne ovat nähtävillä?
Mitä tarkoittaa rajoittamaton käyttö ja rajoitettu käyttö?
Pitääkö liittyä osuuskunnan jäseneksi
Mistä lisää tietoa

 

Mikä on Kuuskaista?

Verkko-osuuskunta Kuuskaista syntyi Kuusiokuntien alueen kyläläisten halusta saada käyttöönsä paremmat nettiyhteydet. Suurilla operaattoreilla ei ole kiinnostusta rakentaa laajakaistayhteyksiä maaseudulle, joten asia täytyi ottaa omiin käsiin. Verkko-osuuskunta Kuuskaista perustettiin 17.11.2002. Osuuskunnan tavoitteena oli lähteä rakentamaan omaa laajakaistaa alueen kyliin.

Osuuskunnan jäseninä ja verkon omistajina ovat liittymän omistajat ja muut asiasta kiinnostuneet.

 

Mikä on valokuitu?

Valokuitu on ohut lasista tai muovista tehty kuitu, jonka tarkoituksena on johtaa valoa. Valokuitu on tällä hetkellä nopein tunnettu tiedonsiirtotapa. Valokuituyhteys soveltuu vaativaankin käyttöön ja parhaimmillaan valokuituyhteydellä voidaan toteuttaa 1000/1000 Mbit/s yhteysnopeuksia. Valokuituyhteydellä etätyö, pelaaminen tai elokuvien lataaminen käy silmänräpäyksessä.

 

Mitä liittymä maksaa?

Liittymän hinta on verkon rakentamishankkeen yhteydessä 1353€.

Liittymän lisäksi asiakas tarvitsee päätelaitteen ja välikuidun (178,40€), sekä niiden asennuksen ja testauksen (81,40€). Yhteensä käyttövalmis valokuituliittymä maksaa 1612,80€.

Jos liittymän ottaa vasta hankkeen jälkeen, on liittymähinta 2728 €. Sen lisäksi veloitetaan kiinteistöyhteyden toteuttamiskulut, jotka voivat rakennettavan matkan pituudesta riippuen nousta jopa 40 000 euroon.

 

Maksaminen

Liittymän voi maksaa yhdessä, kahdessa tai kolmessa erässä.

Maksu yhdessä erässä: 1353€. Lasku lähetetään 1-3kk sopimuksen tekemisen jälkeen.


Maksu kahdessa erässä: Ensimmäinen erä 492€ maksetaan 1-3kk sopimuksen tekemisen jälkeen ja toinen erä 861€ ennen kun liittymä on valmis.

Maksu kolmessa erässä: Ensimmäinen 492€ erä maksetaan 1-3kk sopimuksen tekemisen jälkeen, toinen erä 430,50€ kun kyläkokonaisuuden rakentaminen alkaa, ja kolmas erä 430,50€ ennen kuin liittymä on valmis.

Viimeisen maksuerän yhteydessä veloitetaan myös päätelaite ja välikuitu, sekä asennus ja yhteyden testaus (178,40€ + 81,40€).
 


Liittymätyypit

Kuuskaista tarjoaa käyttövalmiin kuituliittymän.

Valokuituliittymä, sisältää fyysisen valokuituyhteyden toimituksen kiinteistöön. Tämän lisäksi tarvitaan päätelaite, asennus ja testaus, jotka laskutetaan erikseen.

  

Liittymän kausikäyttö

Liittymän voi halutessaan ottaa kausikäyttöön. Kausikäyttöinen liittymän on kätevä esim. kesämökillä. Mikäli liittymä on vuodessa vähintään 2kk käytössä, ei asiakkaalle tule ns. kylmän liittymän maksuja. Asiakas maksaa vain avausmaksun liittymän avauksesta, sekä siltä ajalta kun liittymä on käytössä. Suljetulta ajalta ei tule kustannuksia.

 

Voiko yhden liittymän viedä useampaan rakennukseen lähialueella?

Saman omistajan kiinteistöihin voi asiakas rakentaa ns. sisäverkon. Esimerkiksi maatila- alueelle jossa rakennukset on n. sadan metrin etäisyydessä toisistaan voidaan rakennukset yhdistää toisiinsa sisäverkolla.

 

Liittymän hankinta taloyhtiöön

Taloyhtiö voi yhtiökokouksen päätöksellä hankkia valokuituliittymän. Liittymän hinta on 1353 €. Taloyhtiöön hankitaan vain yksi liittymä. Taloyhtiöltä ei peritä erillistä kuukausimaksua liittymästä, mikäli vähintään yksi asukas on tilannut palveluita valokuituverkon kautta. Mikäli käyttäjiä ei ole peritään taloyhtiöltä 8,07€/kk verkon ylläpitomaksua.

Asukkaat itse tilaavat haluamansa palvelut haluamaltaan palveluntarjoajalta ja palveluista lähetetään lasku suoraan asukkaalle.

 

Mikä on suljetun liittymän ylläpitomaksu ja miksi sitä peritään?

Suljettua liittymää kutsutaan kylmäksi liittymäksi. Siitä peritään ylläpitomaksua 8,10€/kk. Tällä maksulla katetaan liittymästä aiheutuvat ylläpitokustannukset.

 

Koska verkko on valmis?

Valokuituverkko valmistuu viimeistään vuoden 2015 loppuun mennessä valtion Laajakaista kaikille 2015 -hankkeen puitteissa.

 

Milloin sopimus pitää viimeistään palauttaa?

Kuuskaista toivoo että sopimukset palautetaan viipymättä. Rakentaminen on käynnistynyt ja osaan hankealuetta uusia liittymiä ei voida enää vahvistaa ensivaiheen hinnalla.  Verkon suunnittelun kannalta on oleellista tietää aikaisessa vaiheessa mihin talouksiin kuituliittymä rakennetaan.

 

Mikä on open access?

Verkkomme on open access periaatteella toimiva, jolloin eri palveluntarjoajat voivat tarjota palveluita verkkomme välityksellä.

  

Miten voin muuttaa palveluita?

Voit muuttaa palveluitasi ottamalla yhteyttä Kuuskaistan asiakaspalveluun. Soita numeroon +358 44 773 2127 tai lähetä viesti osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Kiinteistön myynti ja valokuituliittymä

Kiinteistön myynnin yhteydessä liittymävalmius tai liittymä, siirtyy kiinteistön myynnin yhteydessä uudelle omistajalle. Kauppakirjaan tulee tehdä erillinen merkintä kuituliittymästä. Kun kauppa on tehty tulee Kuuskaistalle ilmoittaa uuden asiakkaan tiedot.

 

Kuka tekee talon seinään reiän valokuidulle?

Kuidun sisään tuomista varten on tehtävä läpivienti. Sen tekemisestä/teettämisestä vastaa kiinteistön omistaja. Nyrkkisääntönä valmiiseen seinään tehtäessä voidaan pitää, että reikä porataan ulkoapäin yläviistoon 45 asteen kulmassa. Valokuitukaapelin halkaisija on noin 10mm, joten reijän voi tehdä esimerkiksi siten että sen putkittaa 16mm putkella ja eristää haluamallaan tavalla. Valmiisiin kiinteistöihin läpivienti voidaan tehdä seinään tarvittavalle korkeudelle siihen kohtaan, johon se sisäpuolella tullaan päättämään. Valokuitukaapelin taivutussäde on minimissään 20 cm.

Uuteen taloon reikä suositellaan tehtäväksi 70cm syvyyteen kaivannoille ja sokkelista läpi sisätiloihin.

 

Sisältyykö verkkomaksuun maksuttomien TV-kanavien näkyminen?

Maksuttomien TV-kanavien näkyminen ei sisälly verkkomaksuun. Kanavien näkyminen vaatii TV-palvelun.

 

Liittymäsopimuksessa viitataan yleisiin sopimusehtoihin, missä ne ovat nähtävillä?

Liittymäsopimuksen sopimusehdot ovat nähtävillä sivuillamme osoitteessa http://www.kuuskaista.com/images/pdf/Kuuskaistan_sopimusehdot 1.1_A4.pdf

 

Mitä tarkoittaa rajoittamaton käyttö ja rajoitettu käyttö?

Rajoitettu käyttö tarkoittaa sitä että asiakkaalla on käytössään vain yksi palvelu, esimerkiksi valvontakamerapalvelu. Rajoittamaton käyttö tarkoittaa sitä että käytössä on useampia palveluita valokuidun kautta, esimerkiksi nettiyhteys, tv-palvelut ja valvontakamerapalvelut. Mikäli käytössä on nettiyhteys katsotaan kuitenkin aina olevan kyse rajoittamattomassa käytössä.

 

Pitääkö liittyä osuuskunnan jäseneksi?

Myynnissä olevat liittymät ovat palveluliittymiä. Liittymän hankinta ei edellytä liittymistä osuuskunnan jäseneksi.

 

Mistä lisää tietoa?

Lisää tietoa valokuidusta ja sen hankinnasta saat myös ottamalla yhteyttä Kuuskaistaan numeroon +358 44 773 2127, tai lähettämällä viestin osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.